Att trivas hemma: Cilla Ramnek

cillaramnek

 

I Betonggruvans mini-intervjuserie undersöker vi vad som får oss att trivas hemma.

Jag kan inte tänka mig en bättre person att inleda årets intervjuserie med än multikonstnären Cilla Ramnek. Jag är en stor beundrare av Cillas konstnärsskap och böcker. Följ på Instagram och slink sedan in på restaurang Riche och kolla på utställningen ”I was here”. Cillas blick för vardagliga ting är enastående. Stor behållning.

Nu, Cilla Ramnek om att trivas hemma.

Vad är din favoritsak i hemmet? 

Jag har har rensat hårt i hemmet en längre period nu. Fick ’saker’ på hjärnan och räknade hur många där fanns i mitt inte särskilt välutrustade kök och kom fram till 802 stycken! Ställer ut fina helt brukbara saker på ett elskåp i närheten där jag bor och de brukar försvinna i ett vips. Efter den här rensningen har jag lagt om stil, jag har blivit kräsen. Tittar med ny kritisk blick på alla saker hemma och frågar mig, tycker jag om den verkligen, är den användbar? Så generellt nu när jag skalat bort allt som är ovidkommande så har det som finns kvar fått en ny stark lyskraft. Skulle jag peka ut något som är en särskild favorit, en sak, och inte en möbel (för då hade det varit ’sängen’) då skulle jag säga att det är min bruna Denby-tékanna, för drycken, färgen, glasyren, formen och för att jag haft en likadan hela mitt liv, dvs tryggheten. Locket till min förra Denbykanna gick sönder tyvärr, så då fick den gå när jag lyckligen hittade en likadan, helt fräsch, på Stadsmissionen i Linköping.

När trivs du som bäst hemma? 

Jag älskar att vara hemma. Nästan alltid. Men hemmet är vackrast kvällstid när det skymmer, långa skuggor som sveper in rummen i en sagoaktig och poetisk stämning.

Vad vill du tipsa om? 

Mitt tips måste vara Städa Rensa Sortera Laga. Lura dig inte med att köpa ny förvaring, det är en chimär, det löser ingenting egentligen. Att rensa upp hemma är rena terapin, ett sätt att göra bokslut och hitta ny riktning. Gå inte för fort fram, ta en låda i taget, försätt dig i kraftfull och närvarande stämning när du gör det, se på dina saker och förstå dig själv! Och kasta inte, ge bort. Vi måste tänka långsiktigt, försök hitta ditt eget långa perspektiv. När man gjort detta är man klartänkt vid nya inköp senare, toppen för både miljön och plånboken.