Att trivas hemma: David Fahlén

I Betonggruvans mini-intervjuserie undersöker vi vad som får oss att trivas hemma.

Idag är det David Fahlén som berättar om sin hemmatrivsel.

Vad är din favoritsak i hemmet och hur blev den din?

För att vara så intresserad av ting, dess form, betydelse, material och funktion så var det förvånansvärt svårt att välja en favoritsak i vårt hem. Kanske för att jag gillar de flesta av våra saker (annars åker de ut) men också för att jag, konstigt nog, inte är så fäst vid just saker. Levde länge i någon slags tänk om att jag en dag bara skulle omge mig med saker som jag verkligen behövde och använde, ett minimum. Efter att ha flyttat en massa gånger de senaste åren kan jag krasst konstatera att så inte är fallet, ganska långt ifrån faktiskt. Ytor fylls snabbt på och man samlar på sig. När vi bodde på Gotland hade vi en lada på 400 m2. Törs knappt tänka på vad som hade hänt om vi hade bott kvar.

Men ska jag välja en sak, så är det en vas/ytterfoder i stengods av Inger Persson för Rörstrand Ateljé. Den såg jag en morgon när vi bodde på Kungsholmen och jag var ute och promenerade med hundarna. I skyltfönstret på en liten antikaffär bakom en massa andra saker stod den. Det var innan öppning men ägaren var där inne så jag knackade på och frågade om priset. För knappt nånting blev den min och jag släpade hem den tillsammans med två yviga hundar i släptåg.

Jag gillar saker med ett ärligt uttryck som kan leva över tid och användas. Den här vasen väckte direkt ett habegär och idag är jag är glad att jag knackade på den där morgonen.

 

När trivs du bäst hemma?

Jag trivs nästan alltid hemma. Det är, oavsett var, alltid min favoritplats. Trivs både med folk över på en spontan middag eller själv, plockande i lugn och ro.

Nu bor vi i ett ganska modernt hus vid havet med bergstomt och jag gillar att fixa, både ute och inne.

Vad vill du tipsa om?

Jag vill tipsa om Norrland i allmänhet och Höga Kusten i synnerhet. För den form- och designintresserade finns det inte så mycket att hämta men det kompenseras av naturen som är magisk och på många ställen helt orörd. Behöver man ladda om, komma bort från måsten och fylla på med naturkraft så är det en perfekt plats.

 

Foto: Andy Liffner