Att trivas hemma: Elisabeth Blennow Calälv

I Betonggruvans mini-intervjuserie undersöker vi vad som får oss att trivas hemma.

Idag pratar vi med Elisabeth Blennow Calälv. Elisabeth är för jävla cool och klok. Hon jobbade på galleri, kom på att det här med grafik va kul och bra, sa upp sig och startade ed. ed. är en webbshop för konst i upplaga. Alla verk är alltså gjorda i flera exemplar, vilket gör att priserna på bra konst av kända konstnärer kan vara överkomliga. Utmärkt för oss som vill ha något mer betydelsefullt och personligt hemma, inramat på ett mästerligt sätt. Smart och snyggt! Ja så är hon dessutom en av de bästa vänner man kan ha.

In och kolla ed. och sen läser du här om Elisabeths hobbyrum, överflödga pynt och sagostunder.

Här kan du läsa ett gammal intervju med Elisabeth.

Vad är din favoritsak i hemmet? Varför är det din favorit? Hur blev den din?

Just nu måste jag nog säga min nya Ann Edholm-litografi. Ann är en av de konstnärer vars tryck jag säljer. Jag fick in ett antal exemplar av henne, och ett köpte jag själv!

Den är liten men ändå så sjukt monumental, kan liksom äta upp en hel vägg. Och så den djupa smaragdgröna färgen. Och den superstrama kompositionen som man nästan kan skära sig på, som bryts upp av små orenheter när man kommer nära. De liksom skitar till och komplicerar det hela. Jag vill ju gärna slå ett slag för att man ska omge sig med vackra ting som inte behöver ha någon som helst praktisk användning. Där ligger konsten längst ut på skalan – noll praktisk användning, men ändå ruggigt stor nytta!

När trivs du bäst hemma?

Jag trivs väldigt bra när jag läser saga tillsammans med vår treåring i hans säng, med fönstret öppet ut mot kvällssolen och fågelkviddevitterna. Och när jag sen får smyga ut från ett snosande barn och greja med mina egna grejer – måla om en trädgårdsstol eller laga ett par trasiga brallor. Jag gör ingenting särskilt bra eller noggrannt, själva charmen är liksom att det är kravlöst görande. Att ha utrymme för att ha den typen av aktiviteter latent igång är sjukt mycket värt, det finns i vår källare som är som ett enda stort hobbyrum för stora och små.

Vad vill du tipsa om?

Vi bor ju trängre och trängre, så det är lite övermaga att tipsa om ett hobbyrum, men om man tänker sig avvägningen att ha lite extra utrymme mot att bo centralt så har jag omvärderat totalt. Att just kunna ha någon extra egen yta där man kan ha lite färgkladd och farliga skruvar utan att något barn förgiftas eller sätter i halsen, det är en oerhörd lyx. Så otroligt avslappnande att få greja med händerna när man suttit med sin gamnacke framför datorn eller mobilen hela dagen. Och att kunna lämna saker framme, så att man kan hålla på en kvart och sen bara lägga allt ifrån sig om ett barn vaknar eller om man kommer på att man vill lägga sig på soffan i stället.

Och att samla på sig grejer! Inför vår senaste flytt läste vi i en tipsruta från mäklaren att man inför visning skulle städa bort ”överflödigt pynt”. Sen dess skojar vi ofta om överflödigt pynt – hela vårt hem är fullproppat av just överflödiga grejer – blommor och små statyetter och souvenirer och ljusstakar och vaser, och tavlor. Man pratar så mycket om att rensa, men jag tänker att allt det där överflödiga pyntet är det som gör att vi verkligen trivs hemma.