Att trivas hemma: Evelina Kroon

  • Inläggsförfattare:

I Betonggruvans mini-intervjuserie undersöker vi vad som får oss att trivas hemma.

Idag är det illustratören och konstnären Evelina Kroon som tipsar. Evelina bor och verkar i Stockholm, och bor i en estetisk dröm i Enskede. Glad läsning!

 

Vad är din favoritsak i hemmet och hur blev den din?

Så svårt att välja! Vet inte om det klassas som sak men min favoritmöbel måste bli vårt matbord, ett postmodernt italienskt skrivbord som jag fyndade på Bukowskis under utropspris. Det uppfyller liksom alla mina estetiska krav på en möbel och tar ordentligt med plats i vårt brokiga hem.

En (eller egentligen två) annan favoritsak är två små ansiktsskulpturer som min farmor gjort. Hon var konstnär och jag tror egentligen inte att de är färdiga, utan någon slags studie. Just därför har de så fina uttryck och härlig tyngd. Jag älskar dem och de har fått en piedestalplats i alla mina hem.

När trivs du bäst hemma?

Det har så mycket med min sinnesstämning att göra men jag trivs nog absolut bäst när vi har trevliga middagar med vänner och familj, runt vårt matbord. Eller helghäng i vår gigantiska soffa. Även om jag ofta klagar både innan och efter så kan jag ärligt erkänna att jag kanske gillar högtiderna allra bäst och särskilt julen. Det har börjat bli tradition att både min sambos och min stora familj samlas hos oss. Då är det mycket hög trivselfaktor. I bästa fall sover någon eller några över på soffan.

Oftast har jag gjort mig till och städat innan och även det ökar ju trivseln.

Vad vill du tipsa om?

Jag vill tipsa om att samla på saker. Jag samlar på det mesta, nästan allt blir finare i grupp och adderar personlighet till ditt hem. Och det är en väldigt rolig sport. OBS! Vill inte uppmuntra till konsumtionshets, en samling behöver inte vara stor och kan exempelvis vara stenar, udda servetter, loppis-ljusstakar.

Sen är jag väldigt mycket för att inte följa inredningsstilar slaviskt. Jag förespråkar en eklektisk estetik och mixar friskt allt fint och fult jag gillar, högt som lågt. Allt blir fint, oängsligt och hemtrevligt om personen som bor där verkligen omges av saker den på riktigt gillar.