Att trivas hemma: Lisa Marie Andersson

I Betonggruvans mini-intervjuserie undersöker vi vad som får oss att trivas hemma.

Idag pratar vi med Lisa Marie Andersson, som också går under namnet Up The Wooden Hills. Lisa Marie är designer och skapar de mest magiska papperskreationerna med sina händer. Ja men in och kolla – @upthewoodenhills liksom. Dessutom har hon så bra tankar om hållbarhet och återbruk, på pricken sånt som vi ju gillar här i Betonggruvan.

Vad är din favoritsak i hemmet?

Det lagas mycket kaffe i mitt hushåll så jag skulle nog säga att favoritsaken är någon av alla mina kaffekannor! 🙂 Jag har några olika varianter som jag skiftar mellan men jag är överlag väldigt förtjust i min glaskanna med trädetaljer från Chemex som jag brygger kaffe manuellt i och även min ”Bueno Kettle” varmvattenkanna från Hario som jag också använder till detta. Förutom kaffekannor är jag också en aning besatt av olika kaffekoppar, och just nu favoriserar jag ett par i glaserat stengods från Ceramic Japan som jag fick i födelsedagspresent av en av mina närmaste vänner förra året.

När trivs du bäst hemma?

Jag trivs bäst hemma när det är nystädat och undanplockat i lägenheten, när jag köpt hem en bukett med snittblommor, när kaffet är på gång och P1 står på på radion. Speciellt fint är det också när vårsäsongen precis har börjat, solen skiner in genom fönstret och jag kan höra fågelkvitter på gården utanför.

Vad vill du tipsa om?

– I dessa tider då hemmet blivit väldigt exponerat i sociala medier skulle jag ändå vilja slå ett slag för att hemmet ska vara just ett hem. Med risk för att låta lite klyschig upprepar jag att snygga, bra, funktionella lösningar som underlättar för en i vardagen är en bra grej att satsa på – i kombination med att omge sig med just det man själv uppskattar och tycker om i inredningsväg. Hemmet är personligt och något man själv ska känna bekvämlighet med och trivas i. Ibland kan det underlätta att anlita en inredare eller inredningskonsult som kan ge en råd och tips på hur man kan få till en bra balans mellan behov, estetik och funktion i hemmet.

– Det kan vara bra att då och då ta sig en titt och en funderare kring vad man egentligen behöver och inte behöver i sitt hem. Ibland är det lättare att samla på sig saker än att och bara ha det man verkligen behöver, använder och har glädje av i vardagen och som bidrar till att skapa en bra harmoni. Det kan handla om husgeråd, textilier, gamla produkter i badrumsskåp, papper, gamla tidningar, plastpåsar eller diverse möbler som inte används och bara tar upp plats eller står och ”samlar damm” som min pappa brukar säga. Mycket kan säljas av, skänkas bort och/eller återvinnas. Allt man äger ska såklart inte enbart vara nyttoanpassat, och jag tycker verkligen man ska omge sig med sådant i hemmet som gör en glad – men vi tenderar att allmänt ha alldeles för mycket saker som skapar disharmoni, bara tar upp plats i våra hem och som vi redan lever utan.

– Jag skulle även vilja tipsa om att planera inköp till hemmet mer långsiktigt. Att hellre spara under en tid för att kunna investera i hållbar, kvalitativ och klassisk design som man kan leva med länge.

(Det fina fotot är taget av Hilda Grahnat)