Att trivas hemma: Sofia Nyberg

I Betonggruvans mini-intervjuserie undersöker vi vad som får oss att trivas hemma.

Idag är det trädgårdsmästaren Sofia Nyberg som tipsar om hemmatrivsel. Sofia och jag känner varandra från Instagram. Där är hon, förutom att posta härliga bilder är väldigt finurligt rolig. Här hittar ni pejpersofia.

Mimmi Staaf och jag kände att vi vill utöka våra Hantverka-kurser med någon om växtlighet och frågade helt enkelt Sofia om hon va pepp. Det va hon. Efter lite spåningsmöten kom vi fram till att en kurs i pressa blommor vore det fetaste. Den börjar 25:e april och här kan ni läsa mer om den.

Men nu: Sofia Nyberg om lediga lördagar, växter som skulpturer och att bygga sitt hem långsamt.

 

Vad är din favoritsak i hemmet? 

Förutom min samling av Gränsforskrukor så är det utan tvekan mitt senaste köp – fåtöljen Pernilla av Bruno Mathson för Dux. Jag har bevakat och budat på nätuktioner i vad som känns som en evighet utan att få tag på just den jag vill ha, men nu står den äntligen här hemma. Underbar linnegjord, lagom sliten och så skön att sitta i. En dröm som äntligen blev sann. Jag är helt övertygad om att jag kommer att trivas med den för alltid och hoppas att våra barn vill ärva den sen. Annars får den mer än gärna komma med till ålderdomshemmet sen. Ett riktigt bra köp helt enkelt!

När trivs du som bäst hemma? 

När vi har en ledig lördag hemma tillsammans utan några planer. Veckans höjdpunkt är helt klart lördagsfrukosten, även om den sällan är särskilt storlagen och lyxig. Men jag jobbar på det, för man ska unna sig och det är jag faktiskt rätt bra på! Har vi tur så har vi mina föräldrars hund över helgen och då sitter hon också med i knät och önskar sig en smörgås, vilket hon oftast får också. Jag lägger fram en trave tidningar som jag inte hunnit läsa, men dom blir sällan lästa då heller. Efter frukosten pysslar vi hemma på varsitt håll. Jag fixar med snittblommorna jag köpt med från jobbet dagen innan och vattnar alla blommor. Sen tar jag nog ett bad och då läser jag kanske dom där tidningarna ändå. När det sen är lagom städat, middagen är på gång, vinet är kallt och kompisarna börjar droppa in trivs jag nog som allra bäst.

Vad vill du tipsa om? 

Det är lätt att glömma bort att plantera om sin krukväxter i större krukor och ge dom näring regelbundet. Med rätt förutsättningar kan dom bli hur stora och gamla som helst. Beskär ibland så har du ett gäng sticklingar att ge till kompisarna. Inred med och kring en växt istället för att bara ställa dom på fönsterbrädan. Ett fikonträd eller en gammal pelargon kan kännas mer som en grönskande skulptur än bara en krukväxt. Jag faller oftare först för växtens form och utryck än för just vad det är för sorts växt. Istället för en stor tavla ovanför skåpet, ställ dit en stor växt istället. Bläddra i gamla krukväxtböcker från förr, dom miljöbilderna kan jag inspireras jättemycket av.

Man måste inte ha så bråttom med ett nytt hem. Vi flyttade i julas men är långt ifrån klara. Känn efter med möbleringen, skissa länge på köket man vill renovera, se hur ljuset ändras i hemmet under en hel dag och var inte rädd för att provmåla – man får ångra sig. Det är så lätt att vilja ha ett färdigt hem snabbt när man är nyinflyttad, men det är oftast då jag gjort dom mindre bra inköpen som sen hamnar på Blocket eller hos Stadsmissionen.