Att trivas hemma: Stenhuggardottern

I Betonggruvans mini-intervjuserie undersöker vi vad som får oss att trivas hemma.

Idag pratar vi med Stenhuggardottern, eller Josefin Thor som hon egentligen heter. Josefin, som är dotter till en stenhuggare i femte generationen gör de finaste faten, ljusstakarna och vaserna i Kinnekullekalksten och Carraramarmor. Tungt, hållbart och vackert på samma gång. När Josefin skickade bilder på sina nya odlingsstenar och vaser föll jag direkt. Otroligt vackert när växterna möter den hårda stenen.

Vad är din favoritsak i hemmet

Mitt stora fikonträd som just når taket. Vi köpte det i höstas inför styling när vi sålde en lägenhet och ett hus för att flytta ihop i ett större hus. Jag trodde aldrig det skulle överleva alla bilfärder och då det släpades fram och tillbaka genom olika rum och uteplatser. Dessutom hade vi glömt att ta in det i höstas och det fick stå några veckor i ett oisolerat växthus. Sedan åkte det upp på en vind i nya huset för att sedan kånkas ner till källaren när vinden blev byggarbetsplats. Men så i våras upptäckte vi helt plötsligt att det började slå ut stora vackra gröna blad och vi bar upp det i vardagsrummet där det fortsatt att växa så det knakar. Det kändes så symboliskt på något vis, efter en mörk och tung vinter fanns det liv kvar som började gro. Lite som jag själv känt i allt flyttande och renoverande.

När trivs du bäst hemma?

Jag trivs bäst i ett ordnat hem där alla saker har sin plats. Jag myser av att organisera och sortera, städa ur och skapa en struktur.

Vad vill du tipsa om?

Mycket gröna växter, inomhus. Träd och krukväxter. Ta sticklingar och blad och sätt i vaser och grupper för att få ännu mer grönska. Vissa växter rotar sig och efter ett tag går de att plantera ut i krukor. Den här årstiden är ju också perfekt att ta in grenar och löv utifrån, grenar från äppleträd, rhododendron eller murgröna.