Betongruvan pratar med Elisabeth Blennow Calälv

Elisabet Blennow Calälv driver ed. art och kommer till Betonggruvan 16 april för att prata om konst i hemmet, vilket vi är superglada för. Vad är ed. art och vad är grafik egentligen? Vi pratade lite med Elisabeth för att ta reda på det.

 

 

Namnlöst-3

Vad är ed. art?

ed. art är en webbshop för konst i upplaga. Det innebär att alla verk (ok, nästan alla verk) är gjorda i flera exemplar, vilket gör att priserna på riktigt bra konst av kända konstnärer ändå kan vara överkomliga. Jag har verk av ett sjuttiotal konstnärer, både superetablerade och mer nykläckta, men alla är eller har varit verksamma som konstnärer i Norden.

Varför startade du ed. art?

Jag jobbade på ett ”vanligt” galleri och mötte många besökare som var väldigt intresserade av konst, men dels inte hade möjlighet att köpa det vi sålde på grund av priserna, dels hade svårt att navigera i konstvärlden. Jag förstod att många verkligen vill köpa riktig konst, inte vilka printar som helst, utan hög kvalitet, intressanta bilder, begränsade upplagor, men för den sakens skull inte kunde betala tiotusentals kronor för ett verk.

Så ed. art föddes ur det: ökad tillgänglighet genom att lägga det på nätet, överkomliga priser genom att bara sälja verk i upplaga, men med hög kvalitet på både tryck och med små upplagor så att det man köper fortfarande känns unikt, och så ett bra urval så att folk känner sig trygga med att ed. art bara säljer bra grejer!

Sedan december har jag också ett visningsrum/kontor/lager på Hagagatan i Vasastan som jag håller öppet en dag i veckan, så vill man se ett verk live kan man komma dit på torsdagar.

Du säljer grafik, vad är det egentligen?

Jag pratar ofta om konst i upplaga för att många har en lite mossig bild av grafik. Det är något svartvitt som hängde hos mormor ovanför finsoffan. Men egentligen säljer jag bara just grafik, för fotokonst är ju exempelvis också konst i upplaga, och det sysslar inte jag med.

Grafik är helt enkelt konsttryck på papper. Inom ramen för grafiken samlas en massa olika trycktekniker som de flesta har hört talas om, som litografi, etsning, torrnål och screentryck. Gemensamt för att det ska kvala in som grafik är att det är tryck i begränsad, numrerad och signerad upplaga. Dessutom ska det inte vara reproduktioner, det vill säga att man fotat av exempelvis en målning som man sedan reproducerar, utan det ska vara ett verk i sin egen rätt som tagits fram för den teknik man använder.

Men det där hade jag tänkte prata mer om på onsdag, för den som är nyfiken!

Följ min blogg med Bloglovin