Lär känna träkreatörerna Studio Nordanvind

Vi har slängt iväg fyra snabba frågor till Frida Wård och Johanna Nilsson som driver Studio Nordanvind. De kommer att finnas på plats under trähelgen den 25-26 mars och bland annat sälja sina fina skärbrädor Fjäll.

 

Vilka är ni? 
Vi är STUDIO NORDANVIND, en designduo bestående av Johanna Nilsson & Frida Wård. Våra vägar har korsats och följts åt under studietiden. Vi har båda en kandidat i Design med inriktning hållbar utveckling. Det var under våra tre år i Växjö som vår nära vänskap och samarbete började växa fram, sen dess har vi bara fortsatt dricka kaffe och diskutera form.

 

Varför just trä? 
Vi älskar trä. Ja, det låter knäppt kanske men det finns få material som är så komplexa i sin enkelhet. Ett material som är både hårt och mjukt, där alla träslag har sina egna egenskaper och är i alla högsta grad levande. Där varje träindivid avspeglas i resultatet.
Som ni hör på vårt namn som är vi uppvuxna med djupa skogar runt knuten, så varför inte använda oss av något som är så välbekant och fascinerade? För finns det något bättre än att dra handen över är finpolerad mjuk träyta?

 

Hur ser er skapandeprocess ut?
Vår skapandeprocess är krokig och spretig. Eftersom vi bor på olika orter kluddar vi ner darriga skisser som fotas och skickas mellan oss, fram och tillbaka, med olika kommentarer och tankar om förbättring. Vi tittar på andra produkter som har det där lilla extra som vi söker, en detalj, ett material eller funktion.
När vi letat oss fram till något som vi sökt, förfinas skisserna till något som håller måttet, modeller byggs, material utforskas och efter mycket möda och många samtal senare så finns det förhoppningsvis en värdig Studio Nordanvind-produkt framför oss.

 

Hur trivs ni bäst hemma? 
Vi är nästan som ett gammalt gift par, förutom att vi varken är eller bor ihop. Vi fyller i varandras meningar, tänker i samma riktning o.s.v. vilket gör vår designduo så galet rolig att jobba i tillsammans. Något som är gemensamt för att vi ska trivas hemma är våra bebisar, växterna. Det första vi gör när vi kommer hem till varandra är en växtvandring där de senaste tillökningarna redovisas.

 

Läs mer om Trähelgen här på Facebook.