Lär känna trähantverkaren Truls Olsson

Vi har slängt iväg några snabba frågor till hantverkaren Truls Olsson. Han är en av fyra träkreatörer som kommer att sälja sina alster i Betonggruvans lokaler helgen den 25-26 mars.

Vem är du? 

Mitt namn är Truls och jag är 29 år. Mina stora intressen är djur, natur, hantverk och såklart att umgås med vänner.

Varför just trä? 

Min passion att göra träredskap till kök kommer från en incident med en smältplaststekspade. Stekspaden smälte när jag skulle laga mat och jag gav mig tusan på att göra en egen av trä. När jag mättat mitt eget samt alla i min närhets behov av köksredskap började jag sälja mitt hantverk på marknader.

Hur ser din skapandeprocess ut?

Tillverkningen av träredskap börjar med att jag och min lilla hund går ut i skogen vid vårt torp och hugger ner ett träd. Därefter sågar jag upp bitar som jag sedan klyver. Först då börjar själva tillverkningen av redskapet. Jag använder inga elverktyg utan bara traditionella verktyg vid tillverkningen. Redskapen är handslipade två gånger och sedan inoljade i rapsolja.

Läs mer om Trähelgen här på Facebook.