Äggoljetempera

Vi har tillsammans med Ovolin tagit fram en färgkollektion äggoljetempera i sex färger. Äggoljetempera är en matt och heltäckande färg tillverkad av ägg, linolja, emulsion och naturliga pigment. Äggoljetempera är helt biologiskt nedbrytbar och lämnar inga skadliga restsubstanser. Just därför är det många som väljer att måla och behandla sina möbler med just äggoljetempera, och såklart även för att det blir väldigt fint med äggoljetempera. Äggoljetempera har verkligen fått ett uppsving nu på senaste då många väljer ha det i sina hem, på golv, möbler och tak/väggar. 

3 tips från Betonggruvan vid målning med äggoljetempera

Ett: Ett bra förarbete är alltid viktigt. Äggoljetemperan kommer inte att dölja några skavanker på materialet du målar på. Vid målning på trä behövs schellackering för att inte riskera att kvistar blöder igenom. Vid behandling av våra bordsskivor eller hyllplan fungerar det givetvis 

Två: Färgen är övermålningsbar efter 1–2 dygn och kräver 2–3 strykningar för bästa resultat 

Tre: En vecka efter sista överstrykningen är färgen torr men den är känslig i ca 4 veckor. Den härdas därefter och blir starkare med tiden.

 

Besök hos äggoljetempera fabriken 

Förra veckan var vi hos Ovolin, de som gör den äggoljetempera färg som vi säljer. Oh jisses vad härligt det är att vara på ställen där saker görs på riktigt.

På plats i deras butik och verkstad utanför Örebro blandar de all färg som går ut till butiker och privatbersoner. Eftersom den innehåller ägg går den liksom inte att lagra. Äggen ruttnar i burken. Färgen blandas alltså burk för burk. Pigmentet vägs upp enligt recept 2 gram guldockra, 4 gram järnoxidgrön osv. (Do not quote me på receptet 🙂 Därefter blandas den med ägg, linolja och emulsion.

Planen var att hitta nya kulörer till vår färgkollektion. Och det gjorde vi. Så snart allt är klart och satt visar jag er såklart. Det behöver bara stötas och blötas och provmålas i olika ljus. Här hittar du våra färger av äggoljetempera. De kommer finns kvar. Bara några fler som kommer till.

Karin som är en av ägarna är så otroligt färgsäker och kan allt om vilka mineraler som fungerar hur och varför. Färgerna i färgen är alltså från riktiga pigment – inget fusk. Riktig ultramarinblå, guldockra, järnoxidgrön och så vidare. Det gör att resultatet av att måla med ägg oljetempera får ett så fint skimmer, som fler dimensioner av färgen. I Betonggruvans butik har vi målat både väggar, bord och hyllplan i äggoljan. Kom förbi och kolla på resultatet.

Älskar ju så mycket att färgerna är helt biologiskt nedbrytbara. JA. De innehåller alltså bara linolja, ägg, emulsion och färgpigment. Att det doftar ljuvligt att måla med äggoljetemperan är verkligen en stor bonus. När vi målar i butiken är det alltid kunder som kommenterar att det doftar så gott. Som en kund sa; äggoljetempera är ju 2018 års doftljus. Så sant.