okej. Ni som föjer mig på Instagram vet att jag har satt julglöggen idag. Råenkelt är det och gott blir det. Passa dig bara för att bjuda barn och gravid på brygden. 

I år ville jag var lite tjusig och satte därför glöggen i en Damejeanne, en sån där megastor glasflaska att brygga vin i. I receptet står det att man ska brygga i en 10-liters platshink. Det gjorde jag förra året med utmärkt resultat.

Detta är vad du ska slänga ner i din hink:

  • 5 liter svagdricka
  • 5 skivade råa potatisar
  • 1 paket bakjäst, 50g
  • 1 påse nejlikor
  • 1 påse kardemummakärnor
  • 1 bit färsk ingefära typ 5 cm
  • 1 kanelstång
  • 1 paket russin 500g
  • 2 kilo socker

Blanda allt. Täck hinken med plastfolie som du gör små hål i. Jag låter bara korken vara öppen på den megastora glasflaskan. Låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur i minst tre, men gärna sex veckor. Sen tappar du upp på rena flaskor med hjälp av en hävert. Förra året använde jag en bit trädgårdsslang som hävert. Vitsen är liksom att inte bottenslammet ska komma med så därför går det inte att hälla. Nu är det klart. Värm och njut.

Kul om ni också testar. Hör gärna av er och berätta!