Vi brukar säga att man ska tänka på Betonggruvans hyllsystem ungefär som lego. 

Det går att bygga upp och bygga till som man vill. Fett flexibelt! Hyllsystemet går att bygga på i all oändlighet.

Dock finns det några saker man bör tänka på när man planerar sitt hyllsystem:

Vårt längsta hyllplan är 201 cm. Väljer man hyllplan i furu eller MDF går hyllplanen att skruva ihop med hjälp av en hyllplansförlängare för att skapa hur breda hyllor som helst.  Kontakta oss på hej@betonggruvan.se om du har frågor.

 

Använder du hyllplansförlängare finns det vissa saker du måste tänka på. Låt oss berätta:

  • Hyllplansförlängaren KAN användas för dig som vill ha en hylla som är bredare än 201. Du MÅSTE inte använda en hyllplansförlängare, utan kan också lämna luft på olika ställen i hyllan för att slippa förlänga hyllplan.
  • Hyllplansförlängaren används för att skruva samman två hyllplan på undersidan, se ovan.
  • Hyllplansförlängaren ska alltid vara centrerad på ett steg på en gavel.
  • När två hyllplan skruvas ihop med hjälp av en hyllplansförlängare ”delar” dessa hyllplan således på en gavel. Detta gör att varje hyllplan på sin sida förskjuts utåt med en centimeter.
  • På den gavel där hyllplansförlängaren vilar ska du bortse från gavelns hål och metallstiften. Dessa passar inte med hyllplansförlängaren. Du får däremot med små skruvar till hyllplansförlängaren. Till dessa finns inga förborrade hål i hyllplanet.
  • Om du använder hyllplansförlängare: se till att alltid skruva ihop hyllplanen först innan du sätter upp alla gavlar, för att undvika att gavlarna hamnar fel.
  • Använder du dig om furuhyllplan kan du, i fall hyllplanen kommer att sticka ut, alltid välja att kapa dessa själv så att de hamnar i linje med hyllgavlarna.

——

Det finns två olika scenarion för då hyllplansförlängaren används.

Låt oss reda ut dessa:

Scenario 1: Hylla med lika långa parallella hyllplan. 123+123 cm i bredd

Har du samma bredd på hyllplanen genom hela din hylla påverkas inte din hylla av att du använt hyllplansförlängare, mer än att du kan välja att justera dina yttergavlar så att de hamnar 1 cm längre ut, för att få gavlarna att gå i linje med hyllplanen.

OBS – det är bäst att skruva samman dina hyllplan för att se full längd, och testa att lägga på de långa hyllplanen innan du fäster dina gavlar i väggen.

Scenario 2: Hylla med blandade hyllplan / olika bredder på hyllplan.

Om du har en mer komplex hylla och vill ha denna bredare än 158 cm kan du använda dig av hyllplansförlängaren. Att använda hyllplansförlängaren med blandade bredder på hyllplan kan innebära att det blir svårare att förskjuta hyllgavlarna den centimeter som vi beskriver ovan, eftersom andra hyllplan då blir för korta. Således kan några hyllplan (de som berörs av hyllplansförlängaren) komma att sticka ut med 1 cm utanför gaveln. Se exempel nedan. Vill du undvika detta rekommenderar vi att du använder furuhyllplan som är lättast att kapa till rätt bredd.

Har du fler frågor eller undringar om hyllplansförlängaren hjälper vi gärna till. 

Kontakta oss på hej@betonggruvan.se, slå en signal på 08 – 39 65 10 eller kom förbi oss på Roslagsgatan 25.