Lyckas med dina sticklingar | Betonggruvan

Lyckas med dina sticklingar

Så-tar-du-hand-om-dina-sticklingar

 

Kapa av en bit av växten. Ta bort bladen längst ner. Sätt i vatten.

Kom till Betonggruvan. Eller annat ställe där du kan byta sticklingar.

När du kommer hem med din nya stickling låter du den stanna kvar i vatten och inväntar rötter. Det är fint att se hur rötterna växer ut så sätt den gärna i glas.

Alternativt sätter du sticklingen i såjord på en gång när du kommer hem. Vissa växter, typ pelargoner gillar det mest. De tycker liksom att det är bökigt att anpassa sina rötter först i vatten sen omvandla sina rötter till jorden. Murgröna funkar fint att stå i vatten och bilda rötter och sedan omvandla sina rötter till jorden. Man testar sig fram!

Den lilla sköra plantan behöver omvårdnad. Sätt den i ett litet växthus eller trä en plastpåse över krukan. Då får plantan det gott och mysigt där inne.

Om du valt att ha sticklingen i vatten sätter du sticklingen i såjord som ovan när den fått rötter.

Om två veckor eller en månad, helt beroende på värmen, plantan och ödet har den förhoppningsvis rotat sig. När den sitter fast i jorden och du anar att den känner sig mogen tar du bort växthuset eller plasten och låter den komma ut i  riktiga luften.

Fortsätt att ta hand om din växt. En dag är den så stor och stark att den också kan ge sticklingar. Börja då om från steg 1.

 

23 – 24 april har vi Sticklingbytarhelg i Betonggruvan  – ta med sticklingar så byter vi med varandra. Om ni inte har sticklingar, kom ändå för det kommer säker räcka till alla! Läs mer om Sticklingbytarhelgen här.

Sticklingar

Ett svar till “Lyckas med dina sticklingar”

Skriv ett svar

XHTML: Du kan använda dessa taggar <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>