Så lyckas du med dina sticklingar

Så-tar-du-hand-om-dina-sticklingar

Att få sina sticklingar att växa fint är inte det lättaste, men det är värt jobbet då det blir en fin inredningsdetalj i en sticklingvas. Därför har jag tagit fram en guide för dig, så att du kommer lyckas med dina sticklingar. Följ stegen nedan för ett lyckat resultat.  

Steg 1.  

Kapa av en bit av din växt eller be om en bit från din väns växt. Ta sedan bort bladen längst ner. Sätt i vatten. 

Steg 2. 

När du kommer hem med din nya stickling låter du den stanna kvar i vatten och inväntar rötter. Det är fint att se hur rötterna växer ut så sätt den gärna i glas. 

Alternativt sätter du sticklingen i såjord på en gång när du kommer hem. Vissa växter, typ pelargoner gillar det mest. De tycker liksom att det är bökigt att anpassa sina rötter först i vatten sen omvandla sina rötter till jorden. Murgröna sticklingar funkar fint att stå i vatten och bilda rötter och sedan omvandla sina rötter till jorden. Man testar sig fram! 

Steg 3. 

Den lilla sköra sticklingen behöver omvårdnad. Sätt den i ett litet växthus eller trä en plastpåse över krukan. Då får plantan det gott och mysigt där inne. 

Om du valt att ha sticklingen i vatten sätter du sticklingen i såjord som ovan när den fått rötter. 

Steg 4. 

Om två veckor eller en månad, helt beroende på värmen, plantan och ödet har den förhoppningsvis rotat sig. När den sitter fast i jorden och du anar att den känner sig mogen tar du bort växthuset eller plasten och låter den komma ut i  riktiga luften. 

Steg 5. 

Fortsätt att ta hand om din växt. En dag är den så stor och stark att den också kan ge sticklingar. Börja då om från steg 1 för att lyckas med dina framtida sticklingar.  

 

Kom till Betonggruvan. Eller annat ställe där du kan byta sticklingar. Kolla även på våra sticklingrör som går att använda som sticklingvas i våra tavellister.  

Sticklingar