Lyckas med dina sticklingar | Betonggruvan

Lyckas med dina sticklingar

Så-tar-du-hand-om-dina-sticklingar

 

Kapa av en bit av växten. Ta bort bladen längst ner. Sätt i vatten.

Kom till Betonggruvan. Eller annat ställe där du kan byta sticklingar.

När du kommer hem med din nya stickling låter du den stanna kvar i vatten och inväntar rötter. Det är fint att se hur rötterna växer ut så sätt den gärna i glas.

Alternativt sätter du sticklingen i såjord på en gång när du kommer hem. Vissa växter, typ pelargoner gillar det mest. De tycker liksom att det är bökigt att anpassa sina rötter först i vatten sen omvandla sina rötter till jorden. Murgröna funkar fint att stå i vatten och bilda rötter och sedan omvandla sina rötter till jorden. Man testar sig fram!

Den lilla sköra plantan behöver omvårdnad. Sätt den i ett litet växthus eller trä en plastpåse över krukan. Då får plantan det gott och mysigt där inne.

Om du valt att ha sticklingen i vatten sätter du sticklingen i såjord som ovan när den fått rötter.

Om två veckor eller en månad, helt beroende på värmen, plantan och ödet har den förhoppningsvis rotat sig. När den sitter fast i jorden och du anar att den känner sig mogen tar du bort växthuset eller plasten och låter den komma ut i  riktiga luften.

Fortsätt att ta hand om din växt. En dag är den så stor och stark att den också kan ge sticklingar. Börja då om från steg 1.

 

23 – 24 april har vi Sticklingbytarhelg i Betonggruvan  – ta med sticklingar så byter vi med varandra. Om ni inte har sticklingar, kom ändå för det kommer säker räcka till alla! Läs mer om Sticklingbytarhelgen här.

Sticklingar