Ta hand om din marmor

Hur behandlar du marmor på bästa sätt? Marmor är ett naturmaterial som är poröst. Varje marmorskiva är unik i sin marmorering, dock har alla skivor en sak gemensamt: de är känsliga för syror. Spiller du är det bäst att torka upp fläcken så fort du kan, jobba från utkanten av fläcken och in så att du inte sprider skadan i onödan. Det kommer inte hända någonting om några droppar vin, vinäger, ättika, citron och kolsyra ligger på skivan en liten stund, men efter ett tag kommer det att bli en fläck. Spiller du vatten kommer även det att tränga igenom materialet efter ett gäng timmar och bilda en liten vit fläck.

I butiken har vi testat att spilla citron, rödvin och olivolja på marmor som är behandlad med stentvål. På den vita marmorn blir det främst skillnad i glansen, medan den gröna skivan blir ljusare i nyansen där syran jobbat sig in i stenen. Däremot så kan det kanske vara skönt att veta att det inte blir en röd färg av rödvinet, utan att det är just syran som kan vara problemet.

Så tar du hand om din marmor

 

Tips:

Behandla marmorn med stentvål ett par gånger i början. Det både impregnerar och skyddar stenen. Köper du ett bord från Betonggruvan får du med stentvål, men om du inte har någon kan du stryka på ett tunt lager med en lätt och fin olja, till exempel symaskinsolja. Stryk olja på skivan och låt den ligga över natten, dagen efter är det bara att du torkar bort eventuella rester.

När du torkar/skrubbar bort en fläck, jobba utifrån fläcken och in (så att du inte sprider skadan).

Rengör inte marmorn med sura rengöringsmedel.  Dessa medel förstör din marmor: glykolsyra, oxalsyra, ättiksprit, klorin (kan bleka stenen), väteperoxid (bleker) och kaustik soda.

Lösningsmedel som inte skadar marmor är till exempel aceton och polishbort.

https://betonggruvan.se

Mer om marmorskötsel hittar du här.

Marmorborden har utgått i vårt sortiment. Du kan köpa bordsunderreden av oss och beställa marmor av närmsta stenleverantör. Poff, så har du ett drömbord!

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara